شاید تا به حال شده باشد در آشپزخانه ای پا بگذارید و با خود فکر کنید که از همه لحاظ بی نظیر است؛ اما در مقابل بعضی آشپزخانه ها را در هیچ صورتی نپسندید. دلیل این موضوع، رعایت یا عدم پیروی از اصول طراحی کابینت است. این اصول ساده در کنار قیمت کابینت و کیفیت آن در ابتدای ساخت آشپزخانه، باعث می شوند فضا زیبا گردد، از آن به خوبی استفاده شود و احساس راحتی و آرامش در آن به وجود بیاید.
مهم ترین اصول طراحی کابینت در آشپزخانه
هنگام ساخت کابینت آشپزخانه مشهد و دیگر شهرها، رعایت 7 اصول طراحی کابینت آشپزخانه به شما کمک می کند تا محیط ایده آل خود را به وجود آورید. در کنار این نکات ضروری، توجه به نیازهای شخصی، کاربردی بودن فضا، نورپردای درست و… از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
1. طراحی اصولی فضا
اولین و مهم ترین مرحله برای داشتن بهترین آشپزخانه ممکن، طراحی اصولی فضا بر اساس ضوابط طراحی کابینت است. یک طراحی فضای اصولی، پروسه آشپزی و استفاده از کابینت ها را تا حد ممکن آسان می کند. اصول طراحی فضای کابینت ها شامل موارد زیر می شوند:
- حواستان باشد که فضای کافی برای راهروهای بین کابینت و بخش های دیگر آشپزخانه در نظر بگیرید. هنگامی که در کابینت باز است، باید یک فضا با عرض 102 تا 122 سانتی متر برای عبور و مرور وجود داشته باشد.
- کانتری با حداقل 38 سانتی متر عرض برای کابینت ها طراحی کنید.
- بهترین جا برای محل آماده سازی غذا، بین یخچال و سینک است.
- برای آشپزخانه های بزرگ یا متوسط، کابینت جزیره به همراه سینک، انتخابی مناسب می باشد.
- طراحی فضای کابینت ها را بر اساس مراحل آماده سازی غذا انجام دهید، و فضاهای زیر را حتما به صورت مجزا تعیین کنید:
- یک فضای آماده سازی شامل تخته خوردکن، چاقو و…
- فضای پخت پز شامل گاز، ماکروفر و…
- فضا سرو غذا شامل، سرویس قاشق و چنگال، ظروف، لیوان ها و…
2. توجه به محیط های کار
یکی از اصولی ترین روش های چیدمان کابینت های آشپزخانه، طراحی محل قرارگیری آن ها بر اساس کاربردشان است. هر محیط کار برای بالا بردن بهره بری فضا، یک کاربری مجزا دارد. بر اساس این اصول طراحی کابینت، 5 فضای اصلی خواهیم داشت:
- فضای مواد خوراکی شامل: یخچال و کابینت پنتری
- فضای آماده سازی شامل: کانترها
- فضای وسایل غیرخوراکی شامل: کابینت ها و کشوها
- فضای آشپزی: فر و ماکروفر
- فضای تمیزکاری: سینک و ظرفشور
نکات مهم
هنگام چیدمان، حواستان به اصول طراحی کابینت آشپزخانه زیر باشد:
- بخش های آشپزخانه را طوری تعیین کنید که عبور و مرور در آن هنگام کار کردن، سخت نباشد.
- پنتری و یخچال خود را جوری بچینید که وسایلی که بیشتر از همه استفاده می کنید، جلوی همه باشند.
- محل آماده سازی غذا را نزدیک ترین نقطه به گاز در نظر بگیرید. ادویه ها و ظروفی که زیاد در آشپزی استفاده می شوند را در این نقطه قرار دهید.
- ظرف های غذاخوری را برای سهولت کار نزدیک نقطه تمیزکاری بگذارید.
- وسایل تمیزکاری مانند شیشه پاک کن ها را زیر سینک جای دهید.
3. مثلث کار
یکی از اصول طراحی کابینت که اسمش را در اصطلاحات رایج کابینت آشپزخانه زیاد می شنوید، مثلث کار است. بر اساس این اصل، گاز، یخچال و سینک باید در یک مثلث نسبت به هم قرار بگیرند. هر ضلع این مثلث باید بین 1.2 تا 2.7 متر باشد، مجموع اضلاع نباید از 4 تا 8 متر بیشتر شوند. نکات مهم در این اصل موارد زیر هستند:
- طراحی باید به گونه ای انجام شود که حجم زیادی از عبور و مرورها از این نقطه نباشند.
- بین سه نقطه مثلث نباید وسیله یا مانعی قرار بگیرد.
- این اصل می تواند در همه انواع آشپزخانه اعم از مدل U، L، یک طرفه، جزیره و… به کار برده شود.
4. نقاط کانونی آشپزخانه
یکی از مهم ترین اصول طراحی کابینت آشپزخانه، تعیین یک نقطه کانونی برای جذاب ساختن طراحی فضا است. نقطه کانونی می تواند بک اسپلش، جزیره، هود، آثار هنری بزرگ و… باشند. در این مکان از رنگ های جسورانه، متضاد و… استفاده کنید تا نقطه کانونی بیشتر به چشم بیاید. هنگام طراحی نقطه کانونی خوب است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- با استفاده از نورپردازی، رنگ و بافت نقطه کانونی را برجسته کنید.
- کابینت ها با درهای شیشه ای یک از نقاط کانونی جذابی برای آشپزخانه هستند.
5. رعایت مقیاس و تناسب
رعایت این اصل باعث می شود اندازه همه وسایل با فضای موجود متناسب باشد؛ به این صورت فضا گرم و زیباتر جلوه می دهد. هنگام طراحی کابینت، نکات زیر را در نظر بگیرید:
- کابینت ها را متناسب ابعاد آشپزخانه و ارتفاع سقف طراحی کنید.
- از اصل نسبت طلایی 60/40 در مقیاس یندی فضا استفاده کنید. یعنی 60% فضا را با وسایل پر نمایید، 40% را فضای باز در نظر بگیرید.
6. رعایت ارگونومی
از مهم ترین اصول طراحی کابینت، ارگونومی است. در این اصل به راحتی، امنیت و کارآمدی فضا برای کاربران توجه می شود. در صورت عدم رعایت ارگونومی در آشپزخانه، ممکن است دچار کشیدگی عضلات، سندرم تونل کارپال و سایر آسیب های مشابه شوید. نکات زیر فضای آشپزخانه شما را اصولی تر می کنند:
- ارتفاع کابینت ها باید متناسب قد شما باشد، یعنی کانتر و کابینت زمینی ایده آل 10 سانتی متر پایین تر از ارتفاع آرنج شما قرار می گیرند.
- سینک باید 10 تا 15 سانتی متر بالاتر از سطح کانتر باشد، تا هنگام ظرف شستن دچار کمر درد نشوید.
- کابینت های هوایی نباید به گونه ای باشند که برای استفاده از آن ها به چهارپایه احتیاج پیدا کنید.
7. طراحی فضا ذخیره سازی کافی
یکی از اصول اولیه که باید به یاد داشته باشید، این است که هر چه فضای ذخیره سازی بیشتر باشد، بهتر است. اگر جای زیادی در دسترس ندارید، استفاده از روش های هوشمندانه می تواند به شما برای بیشتر کردن فضای ذخیره سازی کمک کند. ارگانایزرها، آویزها، قفسه ها، پایه های چرخنده و… در افزایش فضای ذخیره سازی به شما یاری خواهند داد.
نکات مهم در اصول طراحی کابینت
هنگام طراحی در شرایط خاص زیر باید اصول مشخصی را دنبال کرد، این موارد در ادامه توضیح داده خواهند شد:
- بزرگ و کوچکی آشپزخانه: در آشپزخانه کوچک، کابینت ها نهایتا باید 45 متر مربع باشند؛ اما در آشپزخانه بزرگ می توانند تا 105 مترمربع از فضا را نیز اشغال کنند.
- سقف کوتاه و بلند آشپزخانه: در آشپزخانه ها با سقف کوتاه از کابینت ها با شیارها و خطوط عمودی استفاده کنید. دستگیره ها نیز بهتر است عمودی باشند. هنگامی که آشپزخانه با سقف کوتاه دارید، کابینت ها را تا سقف ادامه دهید تا فضا بزرگ تر جلوه دهد. در طراحی آشپزخانه با سقف بلند دست شما باز خواهد بود و می توانید از سقف کناف، چوبی و… هم استفاده کنید.
- آشپزخانه کم نور و پر نور: کابینت های براق بهترین انتخاب برای آشپزخانه تاریک و مدل مات انتخابی شیک برای آشپزخانه روشن هستند. رنگ کابینت ها در آشپزخانه کم نور، حتما باید روشن باشد؛ اما در آشپزخانه پر نور از این لحاظ محدودیتی نخواهید داشت.
نتیجه گیری
در نهایت باید گفت که اصول طراحی کابینت، می تواند شما را در داشتن آشپزخانه ایده آل خود راهنمایی کند. با این حال، مهم است در کنار این اصول به علایق، نیازهای فردی، بودجه و… توجه داشته باشید. شما می توانید هر کدام از موارد مثلث کار، نقاط کانونی، ارگونومی و… را بر اساس نیازهای خاص خانواده خود تغییر دهید تا بهترین محیط را برای خودتان ایجاد نمایید.
در صورتی که نیاز به مشاوره بیشتر برای طراحی آشپزخانه خود دارید، با کارشناسان سلام دکور در ارتباط باشید.
سوالات متداول
بر اساس اصول طراحی کابینت آشپزخانه بهترین جا برای سینک کجاست؟
محل قرارگیری سینک، تعیین کننده شکل مثلث کار است. اگر پنجره دارید بهتر است سینک را زیر پنجره قرار دهید؛ در غیر این صورت می توان سینک را نقطه کانونی در نظر گرفت.
آیا گذاشتن تجهیزاتی مثل گاز، یخچال و… در کنج انتخاب خوبی است؟
خیر، گذاشتن وسایل ضروری مانند یخچال، گاز و… در کنج هایی که به دیوار ختم می شوند، فضای کار شما را محدود می کنند؛ به همین دلیل، این کار به هیچ وجه توصیه نمی شود.